Вплив питомої теплоємності сировини, що зброджується у біогазовому реакторі на теплорозподіл - Сподоба, М.О.; Сподоба, О.О. (Енергетика і автоматика, 2026)
З кожним роком, використання біогазових технологій дає поштовх до розробки нових способів поводження з накопиченими відходами сільськогосподарських та побутових об’єктів. Тому, актуальним питанням є зниження енергетичних витрат на підтримку мікроклімату зброджування, з максимально можливим утворенням біогазу із певного виду сировини. Фізико-хімічні параметри мають суттєвий вплив на зброджування сировини та енергетичні витрати. Метою роботи є аналіз впливу питомої теплоємності сировини, що зброджується у біогазовому реакторі на зміну критерію Прандтля та енергетичні витрати на підігрів. Наведено результати теоретичних досліджень, під час яких було проаналізовано вплив діапазону питомої теплоємності сировини від 1000 до 4000 Дж/кг 0С на енергетичні витрати. Результатом є графічні залежності, які описують зміну коефіцієнту тепловіддачі та теплопередачі від нагрівального пристрою до сировини, зміну критеріїв Прандтля та Рейнольдса в залежності від зміни питомої теплоємності сировини та частоти обертання перемішуючого пристрою. Встановлено відсоткову зміну критерію Рейнольдса, коефіцієнтів тепловіддачі та теплопередачі при зміні частоти обертання перемішуючого пристрою. Встановлено, що зміна критерію Прандтля в залежності від зміни питомої теплоємності сировини відбувається за лінійним законом. Використання отриманих результатів у поєднанні з попередніми дослідженнями, які стосуються впливу фізико-хімічних параметрів на енергетичне споживання, дають поштовх у напрямку встановлення раціональної частоти обертання перемішуючого пристрою з точки погляду енергетичного споживання. Отримано 2025-11-27 Доопрацьовано 2026-01-19 Прийнято 2026-02-11