Щодо пріорітетного використання засобів компенсації реактивної потужності - Омельчук, А.О. (Енергетика і автоматика, 2026)
Приведено аналіз результатів досліджень науковців з питань компенсації реактивної потужності в розподільчих мережах оператора системи розподілу (ОСР) і в мережах потужних споживачів електроенергії з використанням синхронних двигунів, котрі є поширеним елементом електричних приводів в технологічних процесах ряду підприємств. Наведені зауваження автора щодо постановки та розв’язання задач компенсації реактивної потужності (КРП) в електричних мережах з використанням синхронних двигунів (СД). Тому актуальним є визначення меж техніко-економічних характеристик СД для їх використання спільно з низьковольтними конденсаторними установками (НКУ) для КРП в електричних мережах виробничих підприємств. Досліджено вплив режиму роботи підприємства та параметрів СД на економічно доцільність їх застосування для компенсації реактивної потужності. Отримані величини відносного економічного реактивного завантаження СД та вплив на його значення швидкісних характеристик СД, режимів роботи підприємств та параметрів електричної мережі з підключеними СД і НКУ. Отримано: 23.01.2026. Доопрацьовано: 25.03.2026. Прийнято: 17.04.2026.