Дослідження енерговитрат тваринницких комплексів методами системного біоенергетичного аналізу - Чміль, А. І.; Синявський, О. Ю.; Савченко, В. В. (Енергетика і автоматика, 2026)
Вирішення продовольчої проблеми в Україні неможливе без подальшого збільшення виробництва тваринницької продукції, а, отже, будівництва нових, реконструкції і підвищення ефективності експлуатації існуючих тваринницьких комплексів із промисловою технологією і високим рівнем електрифікації та автоматизації виробничих процесів. Розглядаючи сільське господарство як систему, де проходить перетворення і накопичення сонячної та інших видів енергії в їжу за допомогою рослин і тварин, проблему енергетичної досконалості сільськогосподарського виробництва необхідно вирішувати на основі комплексного аналізу витрати енергії не тільки всередині кожної сфери, а й усього енергетичного потоку АПК. Постійне зростання споживання енергетичних ресурсів при одночасному зниженні забезпеченості ними, невиправдано великих і нераціональних витратах електроенергії, палива і кормів, характерних для багатьох галузей сільського господарства і, перш за все, тваринництва, суттєве підвищення вартості енергоресурсів та інші причини обумовили важливість і актуальність енергозберігаючої політики. Підвищення рівня раціонального використання енергетичних ресурсів у сільськогосподарському виробництві має велике значення і характеризується значними масштабами економії матеріальних і енергетичних ресурсів. Так, економія лише 1% енергетичних ресурсів у сільському господарстві України еквівалентна збереженню 8700 ГДж у рік. Тому завдання оптимального управління енергоспоживанням у сільському господарстві повинно розглядатись як альтернатива розвитку генеруючих потужностей. Системний біоенергетичний аналіз значно перевищує можливості техніко-економічного аналізу по виявленню резервів економії викопних енергоресурсів. Якщо в процесі проведення техніко-економічного аналізу здійснюється констатація недоліків і обумовлених ними причин, то результатом системного аналізу є пошук конкретних шляхів усунення цього роду недоліків, підвищення ефективності функціонування досліджуваного об’єкта. Отримано: 02.02.2026. Доопрацьовано: 26.03.2026. Прийнято: 17.04.2026.