Живлення побутових газових котлів від інверторів з модифікованою синусоїдою - Соловей, І. М.; Плонка, І. О. (Енергетика і автоматика, 2026)
У статті розглянуто особливості живлення побутових газових котлів від автономних джерел електроенергії на основі інверторів із модифікованою синусоїдою. Проаналізовано електричні характеристики таких інверторів та їх вплив на роботу основних вузлів сучасних котлів: циркуляційних насосів, вентиляторів, електронних плат керування та систем розпалювання. Визначено ризики використання напруги несинусоїдальної форми, зокрема підвищений нагрів електродвигунів, некоректну роботу датчиків і блоків автоматики, збільшення електромагнітних перешкод. Метою дослідження є оцінка впливу форми вихідної напруги інвертора з модифікованою синусоїдою на режими запуску та стабільної роботи побутових газових котлів, а також визначення ефективності застосування фільтра для зниження вищих гармонічних складових і обґрунтування допустимості використання такого резервного джерела живлення. Проведено аналіз вихідної напруги інвертора із модифікованою синусоїдою при використанні індуктивного фільтру вищих гармонік з позицій зменшення вищих гармонічних складових у кривій напруги, провівши моделювання даного процесу при використанні прикладної комп’ютерної програми електронного робочого столу EWB 32. Обґрунтовано доцільність застосування інверторів із модифікованою синусоїдою для забезпечення стабільної та безпечної роботи газових котлів в умовах перебоїв електропостачання. Запропоновано практичні рекомендації щодо вибору та експлуатації резервних систем живлення в побутових умовах. Запропонована методика використання інвертора із модифікованою синусоїдою з додатковим індукційним фільтром вигідно відрізняється від наявних. Вона дозволяє використовувати дешеві інвертори для живлення побутових газових котлів забезпечуючи енергоефективність та надійність їх експлуатації. Отримано: 15.01.2026. Доопрацьовано: 19.03.2026. Прийнято: 17.04.2026.