Аналіз методів сонячного сушіння та конструктивних схем геліосушарок - Головко, В. М.; Ярута, Д.С. (Енергетика і автоматика, 2026)
Глобальне потепління, що спричинене викидами парникових газів в атмосферу, вимагає рішучих дій щодо декарбонізації насамперед в енергетичному секторі, тобто переходу до безвуглецевих, зокрема відновлюваних, джерел енергії. Термічне сушіння сільськогосподарської продукції - один із секторів, що потребує значних витрат енергії, що призводить до викидів CO2. Застосування енергії сонячного випромінювання для процесів сушіння може значно знизити вуглецевий слід, а також витрати на використання енергії викопних ресурсів. Проте одними з основних перешкод для широкого впровадження сонячних сушарок є мінливість сонячного випромінювання протягом технологічного процесу. Вона визначається часом доби, сезоном, місцевим кліматом та метеорологічними умовами. Це призводить до ризиків нестабільності температурного та вологісного режимів та зниження яко-сті продукту. Метою статті є аналіз методів сушіння та конструктивних схем сонячних сушарок, що знайшли застосування в сучасних технологічних процесах. В роботі використано методи аналізу, порівняння та узагальнення результатів наукових досліджень процесів сонячного сушіння. В результаті визначено, що ефективність сонячного сушіння суттєво залежить від способу підведення теплоти, організації конвекції повітря, здатності компенсувати періоди з низькою інсоляцією за допомогою додаткових джерел енергії або акумулювання, а також конструктивного типу сушарки. Відповідно до поставленої задачі, необхідно підібирати метод, який буде забезпечувати ефективний процес сушіння, дотримуючись вимог щодо збереження якості продукту. Отримано: 18.01.2026. Доопрацьовано: 01.04.2026. Прийнято: 17.04.2026.