Методи енергозбереження в транспортній галузі та шляхи їх оптимізації на основі математичного моделювання - Шквар, Є.О.; Зінченко, Д.М.; Зілінка, В.В.; Саченко, М.А.; Кравченко, В.В.; Шевченко, С.О. (Енергетика і автоматика, 2015)
Представлені результати чисельного відтворення ряду структурних особливостей вихрової структури турбулентних пристінних течій, актуальних з точки зору оптимізації обтікання літальних апаратів з метою покращення їх енергоефективності. Висвітлені результати ряду експериментальних досліджень профільованої обтічної поверхні. Наведено результати моделювання на основі методу моделювання великих вихорів вторинних вихроутворень у двогранному куті, зумовлених анізотропією турбулентності. Проаналізовано ряд підходів до побудови математичних моделей, що враховують профілювання поверхні, представлено результати досліджень обтікання профільованої поверхні, а також чисельного моделювання нестаціонарного просторового турбулентного обтікання вібруючої пластини на основі  SST моделі турбулентності.