Застосування енергоефективних опалювальних систем в пташниках - Spodyniuk, N. A. (Енергетика і автоматика, 2019)
Анотація. Частка теплової енергії в загальному енергетичному балансі сільської місцевості становить близько 90 %. Значна її частина витрачається на теплопостачання приміщень тваринницьких комплексів. Наприклад, розведення птиці в промислових умовах характеризується великою концентрацією її в приміщеннях і передбачає створення об'ємних пташиних комплексів. Це зумовлює дотримання спеціальних вимог щодо забезпечення необхідного температурного режиму з метою отримання високої продуктивності птиці при менших питомих витратах кормів на одиницю продукції. Через погані температурні показники в пташнику потенційна продуктивність птиці становить лише 20-30 % від загальної продуктивності. Відбувається збільшення метаболізму, що супроводжується збільшенням витрати кормів. При розведенні м'ясних порід птиці відхилення температури повітря від необхідного значення лише на один градус призводить до помітного зниження продуктивності птиці. Тому завданням сучасних систем теплопостачання приміщень пташників є підтримка необхідних температурних параметрів у розташуванні птиці з контролем якості температури повітря при зростанні птиці, що значно зменшить споживання енергії. Запропоновано розроблення локальної системи опалення, яка здатна забезпечити необхідні гігієнічні вимоги щодо розташування птиці та новий спосіб вирощування птиці - модульне вирощування. При такому способі утримання птиці забезпечуються необхідні температурні умови і необхідний певний мікроклімат для забезпечення зоогігієнічних вимог з можливим ефективним та економічним використанням енергоресурсів протягом економічно обґрунтованого періоду нормальної експлуатації. У роботі обґрунтовується можливість використання енергоефективних технологій на основі інфрачервоного випромінювання. Підтверджено ефективність застосування модуля для вирощування птиці з інфрачервоним опаленням та системою примусової вентиляції. Поле впливу випускного отвору було вивчено та досліджено в натурних умовах. Встановлено, що робота випускного отвору не впливає на загальний розподіл повітряного потоку в модулі, оскільки радіус всмоктувального факела становить 0,16 м при максимальній швидкості потоку відпрацьованого повітря 880 м3/год. На підставі проведених досліджень щодо ефективності випускного отвору, встановлено, що кількість відведеного тепла з відпрацьованого повітря становить 30 % тепловіддачі інфрачервоного нагрівача.Ключові слова: інфрачервоний нагрівач, випускний отвір, витяжний зонт, модуль для вирощування птиці