Maple-модель руху частинки по похилій площині в функції часу - Nesvidomin, A. (Енергетика і автоматика, 2019)
Анотація.  Взаємодія рухомої частинки з шорсткою поверхнею має місце у багатьох технологічних процесах сільськогосподарського виробництва і є предметом багатьох досліджень. Визначення закономірностей руху частинки по площині довільного положення в тривимірному просторі дозволяє виконати розрахунок конструктивно-кінематичних параметрів робочих органів.Комп’ютерне моделювання руху частинки дозволяє замінити громіздкі аналітичні перетворення і забезпечити діалоговий режим для проведення необхідних обчислювальних експериментів з аналізу руху частинки за різними вихідними умовами її кидання по будь-якій шорсткій поверхні, яка певним чином розташована в просторі.Мета дослідження – розробка Maple-моделі руху частинки по похилій площині в функції часу.Застосування супровідного тригранника Дарбу дозволило звести закон руху частинки до системи із двох диференціальних рівнянь для визначення швидкості та кривизни траєкторії частинки.Отриманий закон руху частинки по шорсткій похилій площині у функції часу в проекціях на орти  і  тригранника Дарбу Отримані траєкторії  та графіки швидкостей  частинки по похилій площині з різним кутом нахилу її від вертикального положення для різного кута кидання, початкової швидкості та коефіцієнта тертя. Проаналізований рух частинки за відповідних початкових умов.Моделювання руху частинки по шорсткій поверхні у функції часу дозволяє дослідити її траєкторно-кінематичні властивості на заданій ділянці поверхні. Вибір супровідного тригранника траєкторії  чи  не впливає на одержані результати траєкторно-кінематичних властивостей руху частинки, хоча позначається в послідовності виведення її закону руху.Ключові слова: супровідний тригранник, матеріальна точка, похила площина,  траєкторія руху