Шляхи удосконалення системи електропостачання сільської місцевості - Vasilenko, V.; Dzhura, O.; Gerasimenko, V. (Енергетика і автоматика, 2019)
Анотація. Через велику протяжність ліній електропередачі в сільській місцевості суттєві втрати в них є неминучими і при збільшені споживання електроенергії будуть збільшуватися. У зв’язку з цим розробка шляхів зменшення втрат електроенергії при її транспортуванні лініями електропередачі є актуальною науковою проблемою. Останнім часом в країнах Європи почали знаходити впровадження асинхронні генератори з вентильним збудженням. Великою їх перевагою є можливість роботи в широкому діапазоні частот обертання. В Україні промислове виробництво таких генераторів поки що відсутнє. Метою дослідження є розробка перспективних напрямків подальшого розвитку енергоефективних вітрових і дизель-вітрових систем розподіленої генерації з вітроустановками змінної частоти обертання в частині їх структурної побудови та принципів функціонування.Розглянуті можливі типи систем розподільної генерації для сільської місцевості. Зважаючи на велику розгалуженість електричних мереж, це доцільно робити, використовуючи невеликі джерела або системи розподіленої генерації потужністю від декількох кіловат до десятків мегават. Такі системи можна створювати з залученням мікро-ГЕС, вітрових електростанцій, електродизельних і електрогазотурбінних агрегатів, сонячних батарей та електрохімічних накопичувачів енергії.Розроблено та запропоновано схемотехнічні рішення вітро-дизельних систем розподіленої генерації низької і середньої напруги, які виконані на основі асинхронних генераторів з перетворювачами частоти в колах статора, та обертаються від вітротурбін змінної частоти обертання. Підключення таких систем безпосередньо в точці під’єднання споживачів зменшує втрати в розподільчій мережі. Вони здатні працювати як на мережу, так і автономно під час аварійних ситуацій в електромережі.Ключові слова: система розподільної генерації, енергетика, енергія, генератор, вітродизельні системи, мережа