До питання визначення величини поглиненої енергії оптичного випромінювання біологічним об’єктом - Chervinsky, L.; Knizhka, T.; Romanenko, A. (Енергетика і автоматика, 2019)
Анотація. Відомо, що при вивченні дії електромагнітного і, зокрема, оптичного випромінювання на біологічний об’єкт одним з основних параметрів є величина енергії випромінювання, поглинута його структурами. Шляхи реалізації поглиненої об’єктом енергії електромагнітного випромінювання залежать від багатьох факторів, які визначаються як структурними властивостями об’єкта і навколишнього середовища, так і особливостями діючого електромагнітного поля (частота, інтенсивність, тривалість тощо). Визначення кількісних характеристик для вирішення рівняння енергетичного балансу в об’єкті, як правило, не тільки утруднене, але і їх точний розрахунок у ряді випадків є неможливим. Рівняння енергетичного балансу перетворення поглинутої енергії біологічним об’єктом також не може бути представлено (без істотних спрощень) в аналітичній формі. З точки зору дії фізичних факторів середовища на біологічний об’єкт важливим є випадок, коли при спробі охарактеризувати ефект чи ефективність дії фізичного середовища в якості параметрів використовуються величини, які мають обмежене використання для опису розглянутого ефекту. До таких величин можуть відноситись коефіцієнт загального біологічного ефекту, що використовується в радіобіології, ефективність світла, яка використовується в світлотехніці, або відносна спектральна ефективність та подібні величини. Така фізична величина, як поглинена енергія (доза поглиненої енергії) або її похідні, в тій чи іншій формі входить до складу будь-якої математичної моделі, яка описує дію на біологічний об’єкт гамма-випромінювання або більш довгохвильового електромагнітного випромінювання, включаючи інфранизькі частоти.При цьому слід відмітити, що чим вище рівень структурної ієрархії, на якому розглядається реакція біологічної системи, тим більше відхилення від середньостатистичної величини при встановленні кінцевого ефекту в результаті опромінення. Ключові слова: оптичне випромінювання, біологічний об’єкт, доза випромінювання