Підхід щодо розміщення реклоузерів в розподільних мережах - Kozyrsky, V.; Gai, A.; Petrov, P. (Енергетика і автоматика, 2020)
Анотація. Нині постачальник електроенергії не в змозі декларувати можливий рівень надійності забезпечення електроенергією, а споживач просто не має можливості таку «надійну» електроенергію купити. У таких умовах є неминучим диференційований підхід до утворення тарифу, що нині й реалізовано на практиці, нехай і в початковому стані. Подальше вдосконалення тарифоутворюючого механізму неможливе без створення «гнучкої» залежності тарифу від показників надійності електропостачання споживача. Показники надійності в свою чергу базуються з одного боку на методиках і підходах їхнього визначення, а з іншого – на статистично достовірних даних надійності елементів, що входять до складу обладнання в ланцюжку «генерація-споживач». Локалізація пунктами автоматичного секціонування на етапі проектування в умовах RAB-тарифоутворення (стимулюючого тарифоутворення) забезпечує цільовий характер зниження SAIDI (індекс середньої тривалості відключень по системі) і, як наслідок, оцінку можливості досягнення цільового ENS (розрахунковий обсяг недовідпущеної електричної енергії); істотно знижує витрати на проектування і переконфігурацію мережі. У зв’язку з цим треба провести ревізію стану і топології проблемних мереж, включаючи експлуатовані апаратні засоби секціонування; визначити служби супроводу в енергокомпанії; пройти навчання на програмному забезпеченні (наприклад TELARM) як інструменту проектування; створити стандарти компанії (групи компаній), з урахуванням досвіду колег Молдови, РБ, Балтії, далекого зарубіжжя. У рамках наукового пошуку був запропонований  підхід, який покладений  в основу розрахунків з визначення оптимальних місць установки пунктів автоматичного секціонування середньостатистичної повітряної лінії, а також паралельно-послідовної повітряної лінії з «адресним» автоматичним вводом резерву, що відповідають оптимальному значенню SAIDI. Отримані результати представлені в рамках спільної технічної наради провідних фахівців експлуатаційних підприємств, замовника і колективу кафедри електропостачання ім. В.М. Синькова НУБіП України.Ключові слова: надійність електропостачання, реклоузери, пункти автоматичного секціонування, програмне забезпечення «TELARM»