Проектирование базы данных метеорологической информации для прогнозирования и кластеризации в microgrid-системе - Osypenko, V.; Kiktev, N.; Lendiel, T. (Енергетика і автоматика, 2020)
Для побудови систем Microgrid необхідне отримання даних метеослужби, обробка їх і прийняття рішень про те, яке джерело електроенергії доцільно використовувати в даний час доби, пори року, при поточних погодних умовах.Метою дослідження є розробка та створення бази даних розподіленої інформаційної системи для проведення кластерного аналізу, обробки і зберігання вхідних метеорологічних даних, алгоритму прогнозування погоди на основі значень обраних показників для подальшого визначення виду використовуваних альтернативних джерел електроенергії на підставі прогнозу.Описана спроектована і реалізована розподілена інформаційна система для зчитування з мережі Інтернет, зберігання і подальшої обробки метеорологічних даних стосовно до будь-якого регіону з метою прогнозу для ефективного використання поновлюваних джерел електроенергії в Microgrid - системі. Проект реалізований на основі реляційної бази даних Microsoft SQL Server. Кожна з таблиць має поля, що описують погодні умови, необхідні для вирішення поставленого завдання - визначення джерела електроенергії, використання якого економічно ефективно в даний період року, час доби, географічного розташування та кліматичних умов. Розроблено додаток, що оперує базою даних, на мові C # за шаблоном Windows Forms Application. Реалізовано розподіл показників температури в залежності від часу проведених досліджень за певний період із застосуванням кластерного аналізу. Прогнозування погодних даних виконано з використанням авторегресійної моделі часових рядів. Інтерфейс користувача створений засобами Microsoft Visual Studio. Обробка всіх даних виконується на стороні локального сервера.Ключові слова: micro-grid система, поновлювані джерела, кластерний аналіз, прогнозування, модель авторегресії, розподілена база даних, SQL, Web-додаток, інтерфейс