Розробка технологічної лінії отримання льнотрести - Shelimanova, O.; Tkachenko, V. (Енергетика і автоматика, 2020)
Анотація.. Інтенсифікація одного з найбільш енергоємних процесів – процесу сушіння матеріалу – сприяє як створенню енергозберігаючих технологій переробки продукції рослинництва,так і вирішенню задачі одержання висушеного матеріалу заданої якості.Мета цього дослідження – розробка енерго - і ресурсозберігаючої технології промислового приготування лляної трести.У попередніх дослідженнях авторів показано, що екстрагування стебел льону водою перед стадією мочки сприяє скороченню часу до настання основної фази бродіння пектинових речовин. Ефект впливу гідротермічної обробки на наступне просочення зростає з підвищенням температури, особливо різко це зростання відбувається при температурах понад 60 0С.У результаті досліджень розроблений термобіологічний спосіб мочки стебел льону, який покладено в основу технологічної лінії, яка поєднує процеси мочки лляної соломи, промивки, дезодорації та сушки отриманої лляної трести з наступною її гідротермічною обробкою.Режим роботи лінії – дискретно-безперервний. Обробка сировини здійснюється в контейнерах спеціальної конструкції, які забезпечують занурення сировини в рідину, його переміщення за технологічними операціями Після завантаження контейнер занурюється в бак першої гідротермічної обробки, де знаходиться в підігрітій воді при температурі 90…95 0С. Далі вимочена сировина перезавантажується в бак другої гідротермічної обробки для зупинки мікробіологічного процесу і якісної промивки матеріалу в підігрітій воді при температурі 50…70 0С. Завдяки інтенсифікації процесу в 3…5 разів за рахунок створення відповідного аеродинамічного та тепловологісного режимів конвеєрна триярусна установка модернізована в одно стрічкову, в останніх зонах якої лляна треста доводиться до кондиційної вологості за рахунок обробки пароповітряною сумішшю.Дослідно-промислова перевірка роботи технологічної лінії показала, що загальна тривалість основного процесу скорочується в 1.5…2 рази, знижуються питомі витрати теплоти, електроенергії, води (на 20…30 %) та збільшується вихід довгого волокна (на 0.5…1.0 %) при покращенні його якісних показників, збільшується ступінь механізації технологічних операцій.Ключові слова: лляна треста., гідротермічна обробка, конвеєрна сушильна установка