Ультрафіолетове опромінення препарату «KENO CID 210» - Кnyzhka, Т.; Romanenko, О.; Tkachuk, Т.; Blyshchyk, B. (Енергетика і автоматика, 2020)
Ефективність процесу фотоактивації водних розчинів доведена проведеними дослідженнями, відображеними в статті.Як метод впливу, UV-випромінювання є низьковартісним та природним, тож виникла потреба вивчити вплив ультрафіолетового випромінювання на водні дезінфікуючі розчини та визначити ефективні способи його опромінення.Відповідно, існує необхідність дослідити вплив UV-випромінювання на дезінфектанти, зокрема на їх антимікробні властивості та визначити ефективний вплив ультрафіолетового випромінювання на засіб.Лампа ДРТ-400 використовувалась як джерело ультрафіолетового випромінювання. Поверхня водного розчину знаходилась на відстані 0,25 м під джерелом UV-випромінювання. Фотоактивовану рідину наносили на агарове середовище відразу після посіву бактерій. Була проведена фіксація росту колоній мікроорганізмів зв добу після нанесення обробленого розчину дезінфектанту.На кафедрі електротехніки, електромеханіки та електротехнологій НУБіП України проведені вимірювання рН, окислювально-відновного потенціалу дезінфікуючих розчинів відразу після опромінення. Отримані графічні залежності змін дезінфікуючих властивостей.Встановлено, що ультрафіолетове випромінювання суттєво змінює рН та окислювально-відновний потенціал водних розчинів дезінфікуючих засобів. Інтенсивність зміни параметрів характерна для ультрафіолетового випромінювання при експозиції 5-15 хвилин.Опромінення розчину «Keno Cid 210» протягом 5 хвилин ефективно пригнічує властивості росту мікроорганізмів. Концентрація опроміненого водного дезінфікуючого розчину може бути в 5 разів нижчою, ніж концентрація неопроміненого.Ключові слова: ультрафіолетове випромінювання, дезінфікуючий засіб, фотоактивація, опромінення