Підвищення організаційно-технологічної надійності потокових ліній біогазових установок - Potapenko, M.; Ramsh, V.; Sharshon, V. (Енергетика і автоматика, 2020)
Необхідність оцінки технологічних систем виробництва біогазу обумовлена потребою у визначенні їх експлуатаційних, технологічних, техніко-економічних та проектних характеристик.Метою дослідження є розробка методики оцінки експлуатаційних показників надійності обладнання потоково-технологічних ліній біогазових установок.Основним елементом технологічного обладнання виробництва біогазу, який забезпечує кількісний і якісний склад живильних речовин в бункерах- накопичувачах біогазових установок, є барабанні подрібнювачі – змішувачі, годинна продуктивність яких визначає такт роботи потоково-технологічної лінії. Всі інші технологічні операції повинні бути узгоджені з основною за якісними показниками, ритмом роботи і продуктивністю.Для оцінки експлуатаційно-технологічних характеристик доцільно використовувати продуктивність, потоковість і надійність.Надійність потоково-технологічних ліній біогазових установок, яка є результатом роботи всього комплексу технологічного обладнання, залежить не тільки від показників надійності цих машин і процесів їх взаємодії, а й від кількості та типу їх з'єднань.Комплексним показником надійності технологічної лінії виробництва біогазу є коефіцієнт готовності.Основними методами підвищення надійності ліній біогазових установок є: зменшення загальної кількості обладнання в технологічній лінії; використання обладнання з більш високою надійністю; ненавантажене і навантажене резервування менш надійного обладнання; створення багатосекційних систем.Встановлено, що організаційно-технологічна надійність потокових процесів виробництва біогазу забезпечується за рахунок вибору раціональної структури і кількісного складу, а також узгодження обладнання в біоенергетичних комплексах і технологічних лініях за базовими параметрами з урахуванням їх статистичних особливостей.Ключові слова: біогазова установка, потоково-технологічна лінія, продуктивність, надійність, коефіцієнт готовності, резервування