Експериментальне дослідження теплообмінних процесів в теплообмінниках нової конструкції для охолодження припливного повітря у пташниках водою підземних свердловин - Trokhaniak, V.; Gorobets, V. (Енергетика і автоматика, 2023)
Розроблено і виготовлено експериментальну установку для охолодження повітря в пташнику з використанням нової конструкції теплообмінника-рекуператора, в якій в якості охолоджуючого теплоносія використовується вода з підземних свердловин. Описано принципову схему установки та пристрою теплообмінника та надано характеристики вимірювальних приладів.Проведені експериментальні дослідження процесів теплообміну в теплообмінному апараті та визначено температурні розподіли в холодному і гарячому теплоносіях, знайдено число Нуссельта і коефіцієнт тепловіддачі на поверхні трубного пучка. Показано, що використання нової конструкції компактних трубних пучків дає можливість підвищити коефіцієнт тепловіддачі на 33 %.На основі статистичного аналізу проведено порівняння результатів розрахунків чисельних моделей з експериментальними даними щодо теплопередачі пучків труб. Похибка, отримана в результатах чисельного моделювання, становить трохи більше 5 %.Ключові слова: експеримент, теплообмінник, теплообмін, міжтрубні канали, масогабаритні показники