Дослідження перехідного опору контактних матеріалів та контактів електричних апаратів при взаємодії із агресивним оточуючим середовищем - Korobskyi, V.; Chornovolenko, O. (Енергетика і автоматика, 2023)
Запропоновано заміну серійних контакт-деталей на основі срібла експериментальними контактними вузлами на основі міді. Для визначення працездатності та виробничої експлуатації дослідних контактів були проведені кліматичні випробування контактних матеріалів.Внаслідок зміни контактного опору і маси зразків контактних матеріалів на основі міді з термодинамічно стійкими домішками та на основі петрографічного аналізу продуктів їх взаємодії оцінено перехідний опір та корозійну тривкість електроконтактних матеріалів в хімічно активних середовищах. Показано стабільний перехідний опір та високу корозійну тривкість досліджених матеріалів в середовищах NH3 i CO2+H2O.Для визначення працездатності пускачів були здійснені випробування на надійність контактування пускачів. Ці дослідження проведені для серійних контактних частин електромагнітних пускачів ПМЛ-1100О4 на основі срібла  СрН-90, СрМ-0,2+М1 та металокерамічних контактних частин на основі міді з домішками металів та визначених термодинамічно стійких сполук. Контактні вузли пускачів, що виготовлені з експериментальних контактних матеріалів, пройшли кількарічні виробничі випробування в реальних сільськогосподарських умовах.Ключові слова: перехідний опір, контактна частина, контактний матеріал, кліматичні випробування, комутаційні випробування, корозійна тривкість, електричний апарат, надійність