Проєктування розумної системи взаємодії з користувачем з використанням керованого зворотного зв'язку та контролю стану - Nazarenko, V. (Енергетика і автоматика, 2024)
Область «Взаємодія людини і комп'ютера» відповідає за дослідження нових способів і вдосконалення існуючих механік «користувач-комп'ютер» (користувач-пристрої). Процес взаємодії користувача з комп'ютером відбувається циклічно, і для кожної дії користувача або серії дій системи забезпечують відповідний зворотний зв'язок. Є багато видатних дослідників та дослідницьких робіт у галузі HCI, досліджень UI та інженерії взаємодії. Найбільш поширені роботи в області HCI, інтерфейсу користувача і взаємодії циклів зворотного зв'язку. Незважаючи на те, що область досліджень HCI та взаємодії не є новою, існує багато систем та можливостей, які залишилися невивченими або не отримали достатньої уваги. Серед них сфера цифрового дизайну, яка зосереджена на комплексному проектуванні системи, що включає багаторазове одночасне використання, взаємодію, складні взаємодії та зворотний зв'язок з кількома пристроями. Стаття присвячена розгляду актуальних питань щодо спосіб взаємодії людини- користувача з комп'ютерними цифровими системами. У центрі взаємодії додатків, програмного забезпечення і систем знаходиться людина - користувач. Причина, по якій ініціюється і інсталюється процес взаємодії, полягає в тому, що користувач має одну або кілька цілей, яких він хоче досягти. Така взаємодія відбувається, як правило, через відповідний інтерфейс, який може бути: механічним, цифровим, аналоговим, з сенсорним екраном тощо. Існує кілька типів користувачів, які прямо чи опосередковано впливають на цикл взаємодії, користувач або гравець безпосередньо впливає на системи та взаємодіє з ними, тоді як решта команди зацікавлених сторін відповідає за виробництво та підтримку розгорнутого додатку/системи. Певні завдання та активність взаємодії впливають на те, як користувач буде взаємодіяти з даною системою, можуть додавати додаткові обмеження. Диференціація типу користувача та мети використання системи є життєво важливою на ранніх етапах проєктування системи, оскільки певні галузі та професійні середовища надають великого значення меті кінцевого користувача та поетапному потоку взаємодії користувача з системою. Внутрішню комунікацію та логіку обробки систем можна розбити на дві частини – сервіси, орієнтовані на користувача, та модулі внутрішніх служб обробки системи.  Для кінцевого користувача відповідного додатку або системи важливим є те, як саме буде реалізований цей процес взаємодії. Тобто, які будуть доступні органи керування, дії для взаємодії та механізми зворотного зв'язку від системи до користувача. Методи дослідження базуються на головних методологіях дизайну та аналізу цифрових продуктів з акцентом на користувальницькому досвіді, дослідженні вимог користувачів, контексту використання застосунку та представлення меню взаємодії з цифровим сервісом. У статті представлено результати детального опису та моделювання головного процесу взаємодії користувача із системою зворотного зв'язку (циклічний процес). Враховано контекст використання застосунку, головні бажання та цілі користувача при взаємодії, а також типи доступних варіантів взаємодії з інтерактивною системою. Представлений у роботі семи-кроковий процес користувальницької взаємодії включає в себе функції, дані, програмні системи та модулі, відповідну архітектуру програмного та апаратного забезпечення та методи внутрішньої комунікації між функціями циклу. Розроблено процес інтерактивної взаємодії, який описує повний цикл від початку до завершення роботи користувача з будь-яким цифровим, аналоговим, обчислювальним  пристроєм, додатком, сервісом. Такий процес можна використовувати  дизайнерам, розробникам програмного забезпечення, технічних засобів на етапі планування нової інтерактивної системи або удосконалення існуючої.Ключові слова: програмне забезпечення, інтерфейс користувача, розумні системи, проектування дизайну, дизайн, IoT