Аналіз підходів до використання проміжних культур як сировини для виробництва біометану в Україні - Zheliezna, Т.; Drahniev, S. (Енергетика і автоматика, 2024)
Широке використання відновлюваних джерел енергії, зокрема біомаси, робить значний внесок у декарбонізацію енергетики і транспортного сектору. Нині одним з найбільш перспективних напрямків розвитку європейської і української біоенергетики є виробництво та споживання біометану. Біометан може застосовуватися як прямий замінник природного газу при виробництві теплової і електричної енергії, а також як моторне паливо. Пріоритетний розвиток напрямку виробництва біогазу/біометану зазначений у Європейському зеленому курсі, якому слідує ЄС з кінця 2019 року. Особлива увага приділяється питанням сталого розвитку біоенергетики, у тому числі використанню сталих видів сировини для отримання всіх видів біопалива. Через це в новій редакції Директиви ЄС з відновлюваної енергетики 2023 року (RED III) посилено вимоги до сталості виробництва рідких біопалив та біогазу для транспорту. Одним із сталих видів сировини для виробництва біометану може бути біомаса проміжних культур – рослин, які вирощуються в інтервалі часу, вільного від вирощування основних культур сівозміни.Всі зазначені питання є актуальними для України як члена Енергетичного співтовариства і потенційного члена ЄС, який в перспективі приєднається до реалізації Європейського зеленого курсу.Метою роботи є оцінка потенціалу виробництва біометану з проміжних культур в Україні та розробка попередніх рекомендацій для розвитку цього напрямку.Оцінка потенціалу виконана із застосуванням консервативного підходу, описаного в дослідженні фахівців Гентського університету (Бельгія). При розробці попередніх рекомендацій для запровадження виробництва біометану з проміжних культур в Україні враховано підходи європейської моделі сталого розвитку сільського господарства Biogasdoneright.Проаналізовано природно-кліматичні та ґрунтово-водні умови України з точки зору можливості і ефективності вирощування проміжних культур для потреб біоенергетики. Запропоновано деякі види сільськогосподарських культур для послідовного вирощування і можливе їх поєднання з іншими культурами сівозміни. Визначено напрямки подальших досліджень та науково-практичних робіт, необхідних для розвитку цього сектору біоенергетики в Україні.Ключові слова: проміжні культури, біоенергетика, біомаса, біогаз, біометан