Проблеми захисту газовідвідних трактів установок спалювання сміття - Fialko, N.; Navrodska, R.; Shevchuk, S.; Gnedash, G.; Sbrodova, G. (Енергетика і автоматика, 2025)
Наведено результати аналізу тепловологісного стану в гирлі димової труби установки для спалювання твердих побутових відходів (ТПВ), оснащеної опалювальним котлом та теплоутилізаційною системою для підвищення ефективності використання теплоти ТПВ. У теплоутилізаційній системі реалізується глибоке охолодження димових газів і нагрівання повітря на горіння та зворотної тепломережної води перед надходженням її до котла. Таке комбіноване використання утилізованої теплоти дозволяє підвищити ККД котла на 6 ÷10 %. Для запобігання конденсатоутворенню в газовідвідних каналах котла і димовій трубі застосовуються два теплові методи: підмішування до димових газів нагрітого в системі теплоутилізації повітря (повітряний метод) та метод зовнішньої теплоізоляції димової труби. Вихідні дані для розрахунків приймалися в практичному діапазоні при спалюванні 5 т/год побутових відходів з досвіду використання заводу «Енергія» (м. Київ). Розрахунки виконувалися в різних режимах експлуатації теплоутилізаційної системи протягом опалювального періоду, а саме: за вхідних температур повітря в діапазоні від -20 до +10 ºС і температури та вологовмісту димових газів відповідно 250, 200 ºС і 150, 200 г/кг с.г. Визначалися тепловологісні параметри (температура та точка роси) димових газів, а також температура внутрішньої поверхні в останній за ходом газів ділянці газовідвідного тракту сміттєспалювальної установки – гирлі димової труби. Встановлено, що за розглянутих умов використання лише повітряного методу не забезпечує відвернення конденсатоутворення в гирлі досліджуваної труби в деяких режимах роботи сміттєспалювальної котельної установки. Тому для запобігання випаденню вологи у цій трубі запропоновано ізолювати її зовнішню поверхню. За результатами досліджень показано, що за умов сумісного використання запропонованих теплових методів (повітряного та теплоізоляції) реалізується відвернення випадіння конденсату в усіх режимах експлуатації розглянутої сміттєспалювальної установки.Ключові слова: сміттєспалювальні установки, димові гази, димові труби, теплові методи запобігання конденсатоутворенню