Вплив несиметрії напруги на енергетичні характеристки змішувачів кормів - Sinyavsky, O.; Savchenko, V.; Korba, O.; Butsyk, I. (Енергетика і автоматика, 2025)
Проведені дослідження показали, що відхилення та несиметрія наруги мають найбільший вплив на електроприводи виробничих машин і механізмів. Дослідження із впливу несиметрії напруги на технологічні характеристики робочих машин і механізмів показали, що при несиметрії напруги зменшується їх продуктивність. Проте відсутні дослідження з впливу несиметрії напруги на енергетичні характеристики робочих машин. Мета дослідження – встановлення впливу несиметрії напруги на енергетичні характеристики змішувачів корчів.При несиметрії напруги змінюються постійні і змінні втрати в асинхронному електродвигуні, які спричинюють зростання енергетичних втрат в асинхронному електроприводі.Енергетичну оцінку електропривода змішувачів кормів проводили за питомою витратою електроенергії.Проведено дослідження впливу несиметрії напруги на енергетичні характеристики змішувачів кормів. Отримана залежність питомої витрати електроенергії від зміни жорсткості механічної характеристики електродвигуна, яка обумовлена несиметрію напруги. Встановлено, що при несиметрії напруги зростають ковзання та втрати потужності. Внаслідок цього зростає питома витрата електроенергії в електроприводах змішувачів кормів.Ключові слова: змішувач кормів, несиметрія напруги, потужність, продуктивність змішувача, питома витрата електроенергії