Актуальні проблеми енергомоніторингу на муніципальних об’єктах - Kotsar, O.; Karpenko, A. (Енергетика і автоматика, 2025)
Збалансоване використання енергетичних ресурсів та скорочення шкідливих викидів є невід'ємною складовою актуальних завдань державного управління і місцевого самоврядування заради сталого розвитку громад. Досягнення зазначених цілей неможливе без застосування високоефективних систем енергетичного менеджменту, які базуються на продуктивних системах енергомоніторингу. Втім, результати досліджень свідчать про наявність критичних проблем у функціонуванні таких систем у муніципалітетах, що робить неефективним увесь процес управління енерговикористанням громад. У статті проаналізовано результати впровадження та застосування систем енергомоніторингу в муніципалітетах і територіальних громадах України в рамках чинного законодавчого та регуляторного поля. Результати досліджень доводять, що забезпечення достовірності та актуальності даних, що надаються високопродуктивними системами енергомоніторингу, сприяє розвитку місцевої автономії, підтримує комунікації та співпрацю між сторонами, мотивує до продуктивних дій. Це також допомагає ефективно розподіляти завдання з підвищення рівня енергетичної ефективності між різними рівнями управління.Ключові слова: енергетична ефективність, енергетичний менеджмент, енергомоніторинг, СЕнМ, система енергомоніторингу, енергоефективний муніципалітет