Дослідження перспектив розвитку технології «розумних енергосистем» із застосуванням розподілених баз даних - Pavlenko, V.; Volianyk, O.; Ponomarenko, I.; Danylchenko, D. (Енергетика і автоматика, 2025)
Дослідження енергетичних систем розумних міст набуває все більшої актуальності в контексті глобальних викликів, пов’язаних зі зміною клімату та необхідністю переходу до сталої енергетики. Зростання урбанізації та попиту на енергію стимулюють пошук інноваційних рішень для оптимізації енергоспоживання та зниження викидів парникових газів.Метою дослідження є розробка концепції інтеграції технологій розподілених баз даних – «блокчейну» та штучного інтелекту в енергетичні системи розумних міст для досягнення максимальної ефективності, надійності та сталості.Дослідження проводилося шляхом аналізу наукової літератури, збору та обробки даних про існуючі енергетичні системи, а також розробки математичних моделей для оцінки ефективності запропонованих рішень. Були використані методи статистичного аналізу, спостереження та опису досліджуваної наукової проблематики.У результаті дослідження було розроблено структуру енергетичної системи розумного міста, яка передбачає інтеграцію блокчейну для забезпечення прозорості та безпеки обміну енергією, а також штучного інтелекту для оптимізації енергоспоживання та прогнозування попиту. Було доведено, що запропонована модель дозволяє досягти значної економічної ефективності та зниження викидів вуглецю. Перспективи подальших досліджень полягають у розробці детальних алгоритмів для різних компонентів системи, а також у проведенні експериментальних досліджень на пілотних проектів.Інтеграція блокчейну та штучного інтелекту в енергетичні системи розумних міст є перспективним напрямком для підвищення їх ефективності та сталості. Запропонована модель дозволяє досягти значного рівня енергоефективності та зниження викидів парникових газів. Подальші дослідження повинні бути спрямовані на розробку конкретних алгоритмів та їхнє тестування в реальних умовах.Ключові слова: розумне місто, енергетична система, блокчейн, штучний інтелект, сталий розвиток, енергоефективність