Аналіз алгоритмів та розробка структури системи керування аквапонікою - Zaloznyi, R. (Енергетика і автоматика, 2025)
Проведений аналіз розподілу задач керування в аквапонній системі та представлено трирівневу систему управління аквапонними системами, яка поєднує автоматичні, автоматизовані та ручні процеси для забезпечення її ефективної та адаптивної роботи. На основі математичної моделі аквапонної системи проведено аналіз основних алгоритмів керування: періодичного включення/виключення, широтно-імпульсної модуляції (ШІМ) та П-регулятора. Розглянуто їх переваги, недоліки та області застосування. Із використанням математичної моделі аквапоніки створено структуру системи керування,  що дало змогу провести моделювання та аналіз основних алгоритмів керування та на його основі розробити рекомендації для вибору алгоритму системи керування. За результатами моделювання було встановлено, що жоден із розглянутих алгоритмів не забезпечує оптимальних технологічних параметрів, що вимагає в майбутньому розробки інтелектуальних алгоритмів керування аквапонікою, спрямованих на підвищення ефективності системи та якості кінцевої продукції.Ключові слова: аквапоніка, система керування, алгоритми керування, моделювання