Підвищення виходу біогазу в біозазових установках за рахунок додавання сироватки до гною ВРХ - Віташек, Каміль; Шворов, С. А.; Опришко, О. О.; Дудник, А. О.; Сидорович, К. Д.; Якушов, В. В. (Енергетика і автоматика, 2025)
Нині гостро постає проблема заміщення природного газу біометаном на основі широкого застосування біогазових установок, які забезпечать отримання біогазу, теплової, електричної енергії та високоякісних добрив шляхом анаеробного зброджування органічних відходів. Одним із напрямів підвищення виходу біогазу є інтенсифікація зброджування відходів тваринництва. Метою статті є підвищення виходу біогазу на біогазових установках за рахунок додавання молочної сироватки до гною великої рогатої худоби. Для досягнення зазначеної мети вирішувалися такі завдання: експериментально визначався вихід біогазу при періодичному завантаженні в метантенк гною великої рогатої худоби з додаванням сироватки; на основі отриманих експериментальних даних здійснювалось знаходження інтервалу унімодальності для максимального виходу біогазу при квазібезперервному режимі завантаження метантенка. Розглянуто процес метаногенезу гною великої рогатої худоби з додаванням сироватки у лабораторні міні-реакторі біогазових установках Познаньського університету наук про життя. Ключові слова: міні-реактори, біогазові установки, дослідження метаногенезу, гній великої рогатої худоби, молочна сироватка