Впровадження цифрових технологій в нні енергетики, автоматики і енергозбереження в освітній та консалтинговій діяльності для забезпечення академічної доброчесності - Опришко, О. О.; Шворов, С. А.; Синявський, О. Ю.; Макаревич, С. С.; Шеліманова, О. В.; Ландик, О. Г.; Бондарчук, І. М. (Енергетика і автоматика, 2025)
Розглядаються особливості впровадження цифрових технологій у навчальний процес та консалтингову діяльність на прикладі Навчально-наукового інституту енергетики, автоматики і енергозбереження в умовах сучасних викликів, зокрема, воєнного стану та дефіциту кадрів у галузі енергетики. Описано методи адаптації навчального процесу до потреб студентів, які поєднують навчання з роботою на підприємствах критичної інфраструктури.Досліджено проблематику забезпечення академічної доброчесності в умовах дистанційного навчання та складання контрольних заходів. Визначено ризики, пов'язані з несанкціонованим використанням інформаційних ресурсів, застосуванням штучного інтелекту для генерації відповідей та проблеми ідентифікації студентів під час дистанційного складання екзаменів. Проаналізовано світовий досвід дотримання академічної доброчесності та ефективні методи оцінювання, такі як використання поетапного контролю, індивідуалізованих завдань та відео-фіксації відповідей.Окремо розглянуто питання впливу відключень електроенергії на навчальний процес і засоби їхнього подолання, зокрема, використання альтернативних методів комунікації, сервісів відеозв’язку, відеохостингів (YouTube), а також корпоративних платформ електронного навчання (elearn.nubip.edu.ua). Запропоновано інтегровані підходи до організації навчального процесу, що передбачають тісну взаємодію між університетом та підприємствами через дуальну освіту, що не лише покращує рівень знань студентів, а й сприяє адаптації до реальних умов роботи.Зроблено висновок, що поєднання цифрових технологій та гнучких навчальних стратегій дозволяє забезпечити якість освіти та академічну доброчесність навіть в умовах кризових ситуацій. Використання електронних освітніх платформ, індивідуалізованих завдань, відео-контролю та інтеграції з виробництвом сприяє підвищенню ефективності навчального процесу та покращенню взаємодії між університетом і роботодавцями.Ключові слова: цифрові технології, дистанційне навчання, академічна доброчесність, дуальна освіта