Аналіз механізмів стимулювання розвитку малої розподіленої генерації на боці побутового споживача в ринкових умовах - Пустовий, А. М.; Веремійчук, Ю. А. (Енергетика і автоматика, 2025)
Проведено дослідження механізмів стимулювання розвитку виробництва електричної енергії з відновлюваних джерел енергії на ринкових засадах. Проведено аналіз правових, організаційних та економічних стимулів, реалізованих державою для споживача з власною генерацією. Представлено схеми взаємодії суб'єктів ринку електроенергії та досліджені доступні формати функціонування генерації на стороні побутового споживача з порівняльним аналізом. У ході дослідження визначено суб’єктів та характер впливу відповідно до кожної представленої моделі взаємодії. Проведена оцінка моделей на предмет ризиків, які можуть виникати з боку побутових активних споживачів. Встановлено, що для подальшого розвитку надійності системи електропостачання та підвищення ефективності існуючих моделей споживачів малої потужності необхідно гармонізувати підходи до реалізації фотоелектричних станцій з європейськими нормативними вимогами. Набуло подальшого розвитку бачення способів удосконалення правового регулювання для підвищення привабливості взаємодії активних побутових споживачів з ринком електричної енергії та покращення технічних взаємних впливів енергосистеми.Ключові слова: активний споживач, побутовий споживач, самовиробництво, власне споживання, зелений тариф, генерація, відновлювані джерела енергії