Червінський Леонід Степанович (до 75-річчя з дня народження) (Енергетика і автоматика, 2025)
До 75-річчя професора кафедри електротехніки, електромеханіки та електротехнологій ННІ Енергетики, автоматики та енергозбереження  НУБІП України  д.т.н., професора Червінського Леоніда Степановича   Леонід Степанович Червінський народився 16 березня 1950 року. У 1977 р. закінчив з відзнакою Українську сільськогосподарську академію за спеціальністю “Електрифікація сільського господарства”, отримав кваліфікацію інженера - електрика і був залишений для роботи в академії на кафедрі застосування електроенергії в сільському господарстві, де працює вже 48 років.  За період трудової діяльності пройшов увесь шлях педагогічної майстерності від стажиста кафедри  до завідувача кафедри. Нині працює  професором кафедри електротехніки, електромеханіки та електротехнологій.Кандидат технічних наук з 1984 р.(диплом ТН №073641). Вчене звання доцента кафедри застосування електроенергії в сільському господарстві присвоєно в 1991 р (атестат ДЦ № 041505). Доктор технічних наук з 9 жовтня 2002 р (диплом ДД №002499). Вчене звання професора кафедри електрифікованих технологій в аграрному виробництві присвоєно 28 квітня 2004 року (атестат 02ПР №000097). Підготовку та захист  обох дисертаційних робіт виконав без відриву від роботи викладачем і навчання в аспірантурі та докторантурі.За здобутки в енергетиці України в 2009 році нагороджений нагрудним знаком «Відмінник енергетики України» (№2880).За педагогічні і наукові здобутки в університеті в 2012 році отримав звання «Заслужений науково-педагогічний працівник Національного університету біоресурсів і природокористування України» (диплом №0020).За  багаторічну і плідну  науково-педагогічну роботу в країнах бувшого СРСР був обраний дійсним членом Міжнародної академії аграрної освіти в 2010 році (диплом №001356).Стаж педагогічної роботи у вищих навчальних закладах ІІІ–IV рівнів акредитації – 47 роки, у тому числі у Національному університеті біоресурсів і природокористування – 47 роки. Освітня діяльністьЗа  період  роботи  в університеті  проявив  себе талановитим педагогом, вченим. Створив сучасні лабораторії «Освітлювальні та опромінювальні установки», «Енергозберігаючі  електротехнології в сільському господарстві». Зараз  працює над створенням сучасної лабораторії «SMART електротехнології в біоінженерії” Є співавтором 4 підручників, зокрема, «Механізація, електрифікація та автоматизація сільськогосподарського виробництва», «Регульований електропривод», «Моделювання регульованого електропривода»,  8 навчальних посібників, зокрема, "Несправності силового електрообладнання", «Експлуатація освітлювальних та опромінювальних установок в сільському господарстві», «Електрофізичні та технологічні властивості сільськогосподарських матеріалів», «Електричне освітлення та опромінення», «Регульований електропривод /Теорія. Моделювання/», «Електротехнічні системи електроспоживання», 2 курсів лекцій,2 монографій, 20 навчально - методичних рекомендацій та практикумів щодо виконання лабораторно - практичних занять та курсової роботи. Приймав участь у розробці  2 Галузевих стандартів вищої освіти :для підготовки магістрів зі спеціальності «Енергетика сільськогосподарського виробництва, напряму підготовки 0919- Механізація та електрифікація сільського господарства» та для бакалаврів галузі знань  1001 «Техніка та енергетика аграрного виробництва», напряму підготовки  6.100101 «Енергетика та електротехнічні системи в агропромисловому комплексі».Під його керівництвом розроблені типові програми навчальних дисциплін «Електротехнології та електроосвітлення» для підготовки фахівців ОКР «Бакалавр» з напряму підготовки 6.100101 «Енергетика та електротехнічні системи в агропромисловому комплексі», «Електротехнології в АПК» для підготовки фахівців ОКР «Магістр» з напрямів підготовки 8.100101, 8.100102, 8.100103  «Енергетика та електротехнічні системи в агропромисловому комплексі», «Електрофізичні методи обробки сільськогосподарської продукції і матеріалів» для підготовки фахівців ОКР «Бакалавр» з напряму підготовки 6.100101 «Енергетика та електротехнічні системи в агропромисловому комплексі». Нині викладає дисципліни: «Проектування, монтаж та експлуатація освітлювальних установок» «Світлотехнічні установки та системи» «Лазерна техніка» «Smart- електротехнології в біоінженерії» «Методика дослідження та організація підготовки дисертаційної роботи»Наукова діяльністьЧервінський Л.С. на високому рівні веде науково дослідну роботу за напрямом:  - Дослідження взаємодії електромагнітної енергії різного спектрального складу з біологічними об’єктами. -       Розробка і впровадження Smart- електротехнологій в біоінженерії. -       Енергоефективні електротехнологічні комплекси в аграрному виробництві та енергозбереження. За результатами наукових робіт підготовлено 3 галузеві стандарти (СОУ):Галузевий стандарт  СОУ 01.2-37-60 Ультрафіолетове випромінювання. Терміни, визначення. Введений у дію 1.04.2007; Галузевий стандарт СОУ 40.13-37472 Показники енергоефективності електрифікованих технологій у сільському господарстві. Загальні положення. Введений у дію 1.04.2007;Галузевий стандарт СОУ 01.2-37-602:2006 Методи забезпечення параметрів променистого мікроклімату. Введено в дію 24.05.2007.Наукові доробки   наукової школи  Червінського Л.С. були враховані  при підготовці розділу 6 «Електричне освітлення» Правил улаштування електроустановок  Мінпаливенерго України.( Введено в дію 2018 року).Під керівництвом Червінського Л.С. захищено три докторських дисертації (Берека О.М., Никифорова Л.Є., Назаренко І.П.) та три кандидатських  (Сторожук Л.О., Книжка Т. С., Романенко О.І.). Напрям наукових досліджень школи Червінського Л.С. охоплює дослідження різних електромагнітних   впливів на біологічні об’єкти тваринного та рослинного походження, їх ефективне дозування та керування їх дією. За результатами досліджень опублікувано 159  наукових праць,  отримав 12 авторських свідоцтв і патентів  України.Професійна діяльність.З 2006 року до 2011 року Червінський Л.С. був експертом Вищої акредитаційної комісії (ВАК) України із захисту дисертацій,  до 2016 року був членом Навчально-методичних  комісій Міністерства агропромислового комплексу України та Міністерства освіти і науки, є членом двох спеціалізованих рад із захисту  докторський дисертаційних робіт, членом редколегії двох фахових науково-практичних журналів. Червінський Л.С. із  вересня 2019 є діючим рецензентом наукових публікацій міжнародної науково-метричної інтернет платформи Helyon, яка входить до бази Web of Science та журналу Korean Journal of Food & Health Convergence.  Червінський Л.С. є сертифікованим рецензентом Міжнародного наукового журналу  «Journal of Advances in Microbiology”  з січня 2021 року.Опублікував основні наукові здобутки в розділі "Study of the Electromagnetic Radiation on the Animal Body" в міжнародній монографії «Electromagnetic Field Radiation in Matter» на  відкритій науковій платформі «INTECHOPEN LIMITED»  у 2020 році, які і зараз є актуальними.У вересні 2019 року на конкурсі серед кращих креативних лекторів університету зайняв четверте місце.Професор Червінський Л.С.  бере активну участь у роботі щорічних наукових та методичних конференцій, симпозіумів, круглих столів у ВНЗ України та закордоном. Щорічно керує  підготовкою кваліфікаційних робіт у бакалаврів та магістрів. Під його керівництвом в аспірантурі навчається три аспіранта. Бажаємо  професору,  доктору технічних наук Леоніду Степановичу Червінському довгих плідних  років   ЖИТТЯ!