Шляхи підвищення енергоефективності насосних агрегатів систем водопостачання з урахуванням динаміки зростання вартості електроенергії - Заблодський, М. М.; Суржик, В .В. (Енергетика і автоматика, 2025)
Стаття присвячена актуальній проблемі підвищення енергоефективності насосних агрегатів систем водопостачання житлово-комунального сектору. Метою дослідження є пошук шляхів зниження витрат електричної енергії  насосних агрегатів шляхом запровадження електродвигунів  підвищеного класу енергоефективності. Для досягнення мети вирішувалися такі завдання: оцінка технічного стану та потенціалу загального споживання енергії  насосних агрегатів; оцінка складових структури тарифу на водопостачання в Україні; проведення випробувань асинхронних двигунів різного класу енергоефективності, що живляться від перетворювача частоти, для визначення енергетичних і  функціональних властивостей; оцінка рівня енергозбереження насосного агрегату на прикладі запровадження двигуна класу  IE5. Використані спеціальні методи випробувань для визначення втрат і оцінки ефективності двигунів змінного струму, що живляться від перетворювача. Встановлені функціональні залежності крутного моменту і струму від швидкості обертання та енергетичних показників  від рівня навантаження  для асинхронних двигунів  різного класу енергоефективності. Визначені дві категорії параметрів, які впливають на надійність насосних агрегатів при використанні асинхронних двигунів  різного класу енергоефективності, а саме: максимальний крутний момент при регулюванні частоти напруги живлення; теплові граничні криві при перевантаженнях. Проведена експрес оцінка ефективності інвестицій по заміні двигунів з низькою енергоефективністю. Запропоновані шляхи для стримування зростання тарифів, серед яких найбільш прогнозованим і економічно доцільним є впровадження системи перетворювач частоти– двигун класу ІЕ5 – насос. При заміні двигуна типу АИР на двигун класу ІЕ5 очікуване зниження витрат електроенергії для двигуна 2,2 кВт складає 15,48 % з терміном окупності інвестицій 1,1 рік. Встановлені закономірності можуть бути використані в межах комплексного підходу у застосуванні енергоефективних заходів і підвищення надійності роботи насосних агрегатів систем водопостачання житлово-комунального сектору .Ключові слова: енергоефективність, насосні агрегати, водопостачання, частотно-регульований привод, електродвигун