Ідентифікація локацій гризунів на полях для організації захисних заходів в агрономії - Кіктєв, М. О.; Градобоєв, Д. А.; Опришко, О. О.; Кармацьких, А. А.; Мельник, Д. О. (Енергетика і автоматика, 2025)
Однією з головних проблем аграрного сектору України є зниження врожайності через вплив шкідників, зокрема мишоподібних гризунів. За оцінками експертів, в Україні щорічні втрати врожаю від гризунів можуть становити до 20 % в залежності від рівня популяції шкідників. Відповідно, пошкодження зернових культур через активність гризунів у 2020 році оцінювалося в понад 1,2 мільйона тон, що у фінансовому вираженні становить більше 400 мільйонів гривень (за даними Міністерства аграрної політики та продовольства України). Результатами статті є підготовка та аналіз даних в результаті моніторингу рельєфу місцевості для ідентифікації курганів, створених гризунами. Виконано аналіз мікрорельєфу і побудову його DBSCAN моделі з використанням синтетичних LiDAR-даних, кластеризацію аномальних підвищень методом та збереження результатів для подальшого аналізу з використанням мови програмування R.Ключові слова: поля, гризуни, ідентифікація нор, рельєф, БПЛА, LiDAR, аналіз даних, машинне навчання, мова R