Динаміка двоголового стримера в повітрі: чисельний аналіз для міжелектродного проміжку 0.3 см - Заблодський, М. М.; Ковальчук, О. І. (Енергетика і автоматика, 2025)
У роботі методом гідродинамічного моделювання досліджено динаміку двоголового стримерного розряду в повітрі при напрузі 14 кВ. Чисельне моделювання в COMSOL Multiphysics (двовимірна осьово-симетрична геометрія, метод скінченних елементів) виявило суттєві відмінності в розвитку позитивного та негативного стримерів у зазорі 0.3 см: негативний стример демонструє високу початкову швидкість (0.4 см/нс), яка швидко зменшується, обмежуючи максимальну пройдену відстань (0.15 см), тоді як позитивний стример прискорюється з часом (до 0.0378 см/нс), долаючи більшу дистанцію (0.14 см) завдяки вищій щільності електронів (до 3.34×10²⁰ 1/м³) та інтенсивнішому електричному полю (375×10⁵ В/м проти 119×10⁵ В/м у негативному). Отримані результати підтверджують здатність моделі точно відтворювати просторово-часову еволюцію стримерів, що важливо для розробки високовольтних пристроїв та аналізу пробійних явищ. Дослідження виконувалось при тиску 760 Торр з кроком 0.05 нс протягом 3.75 нс.Ключові слова: двоголовий стример, стримерний розряд, чисельне моделювання, повітряний проміжок, міжелектродний проміжок, COMSOL Multiphysics, гідродинамічна модель, позитивний стример, негативний стример, пробій повітря, високовольтний розряд