Розробка нової конструкції теплообмінника для утилізації відхідних газів двз в когенераційних установках. тепловий розрахунок - Горобець, В. Г.; Троханяк, В. І.; Антипов, Є. О.; Горобець, Ю. Г. (Енергетика і автоматика, 2025)
Запропоновано нову конструкцію теплообмінника для утилізації вихлопних газів двигуна внутрішнього згоряння, що входить до складу когенераційної установки, яка відрізняється від традиційних конструкцій наявністю компактних пучків труб малого діаметра при відсутності проміжків між сусідніми трубами в повздовжньому напрямку руху газового теплоносія. Розроблена методика теплового розрахунку теплообмінника-утилізатора, яка дає можливість визначити розміри теплообмінника. Проведений аналіз отриманих результатів та показано, що нова конструкція теплообмінника-утилізатора має ряд переваг порівняно з відомими конструкціями теплообмінників кожухотрубного типу. Знайдено, що нова конструкція теплообмінника покращує масогабаритні показники теплообміника-утилізатора порівняно з відомими конструкціями і може бути використана при розробці когенераційних установок на базі двигунів внутрішнього згоряння.Ключові слова: кожухотрубний теплообмінник, методика розрахунку, тепловий розрахунок, конструкція, когенераційна установка, трубний пучок