Вплив відхилення напруги на приводні характеристики робочих машин з двигунами постійного струму незалежного та паралельного збудження при МС=const - Синявський, О. Ю.; Савченко, В. В.; Антонюк, А.О.; Подобайло, В. Г. (Енергетика і автоматика, 2025)
Відхилення напруги в двигунів постійного струму призводить до збитків, які мають електромагнітну і технологічну складову.Дослідження із впливу відхилення та несиметрії напруги на технологічні і енергетичні характеристики робочих машин і механізмів з асинхронним електроприводом показали, що при їх відхиленні зменшується продуктивність та зростають питомі енергетичні витрати. Проте відсутні дослідження з впливу відхилення напруги на електроприводи постійного струму. Мета дослідження – встановлення впливу відхилення наруги в електроприводах з двигунами постійного струму незалежного та паралельного збудження на технологічні та енергетичні характеристики робочих машин з моментом статичних опорів незалежним від кутової швидкості.При відхиленні напруги змінюється кутова швидкість двигунів постійного струму незалежного та паралельного збудження, що викликає зміну продуктивності робочої машини. У двигунів постійного струму незалежного збудження залежність продуктивності робочої машини від зміни напруги є лінійною, а в двигунів постійного струму паралельного збудження продуктивність робочої машини при відхиленні напруги змінюється за складним алгоритмом.При відхиленні напруги змінюються постійні і змінні втрати потужності в електродвигуні постійного струму.Запропоновано проводити енергетичну оцінку електропривода постійного струму за питомою витратою електроенергії.Проведено дослідження впливу відхилення напруги на енергетичні характеристики робочих машин з незмінним моментом статичних опорів, які приводяться в дію від двигунів постійного струму незалежного та паралельного збудження. Встановлено, що при зниженні напруги зростають питомі втрати електроенергії.Ключові слова: двигун постійного струму незалежного та паралельного збудження, відхилення напруги, питома витрата електроенергії