Дослідження впливу методів частотного регулювання на енергоефективність автоматизованого електропривода насосної станції - Клендій, П. Б.; Федірко, М.М.; Камишлов, В.Г.; Дудар, О.П. (Енергетика і автоматика, 2025)
Насосні агрегати широко використовуються  для перекачування різних рідин, а найбільше в системах водопостачання і водовідведення. Споживання води є випадковою функцією часу протягом доби (день, вечір, ранок) та залежить від пори року (літо, зима чи весна). Ефективність та економічність роботи підприємств холодного і гарячого водопостачання, опалення, водовідведення і водоочищення міст, міських і сільських районів може бути істотно підвищена за рахунок автоматизації та впровадження регульованих електроприводів.У статті розглянуто методи  підвищення  енергоефективності автоматизованого електропривода насосної станції, розроблені на основі  частотного перетворювача з використанням ПІД – регулятора  та МРС контролера.    Проаналізовано існуючі технології регулювання продуктивності насосів такі як використання дросельних заслінок та  частотних перетворювачів (ЧП). Для дослідження впливу частотного регулювання з ПІД – регулятором та цифровим двійником на енергоефективність насосних агрегатів розроблено імітаційну модель в пакеті прикладних програм Matlab.  Проведені дослідження показують, що використання частотного керування забезпечує підтримування потрібних технологічних параметрів гідро мережі зменшення енерговитрат в порівнянні з дроселюванням при нерегульованому приводі насоса, оскільки робота  на постійних оборотах призводить до значних енергетичних втрат, особливо у режимах неповного навантаження.Застосування МРС контролера дозволяє покращити якість процесу регулювання в порівнянні з ПІД регулятором і тим самим підвищити енергоефективність, антикавітаційний ефект, а предиктивна діагностика дефектів знижує незаплановні простої.Оцінено потенціал зниження енергоспоживання та покращення ефективності роботи насосних станцій при використанні таких методів. Визначено основні переваги та недоліки частотного регулювання, а також перспективи розвитку даних технологій в контексті енергозбереження.Ключові слова: автоматизований електропривод, водонасосна установка, частотне керування, MPC, цифровий двійник, ПІД регулятор, енергоефективність.