Вплив дисбалансу опорів обмоток статора асинхронного двигуна. оцінка несиметрії фазних струмів - Прокопенко, С. О.; Кривоносов, В. Є; Кривоносов, В. В. (Енергетика і автоматика, 2025)
Несиметрія активних опорів обмоток статора зустрічається у 30 % відремонтованих асинхронних двигунів, що експлуатуються в електроенергетичних комплексах морських портів, промислових підприємств та суден. Несиметрія опорів викликає появу несиметрії струмів в обмотках за симетричної напруги живлення. При несиметричній мережі несиметрія активних опорів викликає як збільшення, так і зменшення коефіцієнта несиметрії струмів. Використання системи Mathcad дозволяє розрахувати коефіцієнт несиметрії струмів при зміні відхилення напруги мережі живлення, відхилень активних опорів обмоток статора, струмового навантаження та частоти мережі живлення.Ключові слова: асинхронний двигун, несиметрія активних опорів, несиметрія напруг, коефіцієнт несиметрії струмів