Розробка нової конструкції теплообмінника для утилізації відхідних газів двз в когенераційних установках. Гідравлічний розрахунок - Горобець, В. Г.; Троханяк, В. І.; Антипов, Є. О.; Горобець, Ю. Г. (Енергетика і автоматика, 2025)
Запропоновано нову конструкцію теплообмінника для утилізації вихлопних газів двигуна внутрішнього згоряння, що входить до складу когенераційної установки, яка відрізняється від традиційних конструкцій наявністю компактних пучків труб малого діаметра за відсутності проміжків між сусідніми трубами в повздовжньому напрямку руху газового теплоносія. Розроблена методика гідравлічного розрахунку теплообмінника-утилізатора, яка дає можливість визначити потужність димососа при видаленні продуктів згоряння і насоса для перекачування водяного теплоносія. Знайдено, що нова конструкція теплообмінника має суттєво менші втрати тиску в міжтрубному каналі теплообмінника-утилізатора порівняно з відомими конструкціями, визначені потужності димососа і водяного насоса, які можуть бути використані при виборі теплоенергетичного обладнання для когенераційних установок на базі двигунів внутрішнього згоряння.
Keywords: теплообмінник, місцеві втрати тиску, втрати тиску за рахунок тертя, димосос, водяний насос