Вплив використання сонячної енергії на енергоефективність проточних теплонасосних сушарок зерна - Безродний, М. К.; Вовк, В. В. (Енергетика і автоматика, 2025)
Сушіння зерна є необхідним етапом післязбиральної обробки, де використання відновлювальних джерел енергії, зокрема, теплових насосів в комбінації з сонячною енергією є одним із методів підвищення енергетичної ефективності процесу. Наведено стислу інформацію щодо використання теплових насосів у комбінації з різними підходами до використання сонячної енергії. Детально розглянуто схемне рішення проточної сушарки зерна з послідовним використанням двох систем нагрівання сушильного агента: сонячного нагрівача та теплового насоса. У межах статті наведено аналітичну модель для визначення енергетичної ефективності цього схемного рішення та результати обчислень. Подано рекомендації щодо оптимального використання сонячної енергії в комбінації з тепловим насосом для проточних сушарок з рециркуляцією сушильного агента. Результати дослідження будуть корисними для подальших наукових пошуків та розробників сучасних систем сушіння зернових.Ключові слова: зерносушарка, енергоефективність, рециркуляція, тепловий насос, сонячні колектори, сонячна енергія, рекуперація, проточні сушарки, вологість зерна