Система підтримки прийняття рішень на основі онтологій у виробництві ентомофагів - Чернова, І. С. (Енергетика і автоматика, 2026)
Досліджено питання розроблення системи підтримки прийняття рішень на основі онтологій у виробництві ентомофагів для біологізації захисту рослин, яке обумовлено необхідністю підвищення ефективності процесів управління цим виробництвом. Використання онтологій дає змогу узагальнити та систематизувати знання щодо процесів виробництва ентомофагів на базі результатів попередніх досліджень, технологічного досвіду фахівців, аналізу наукових праць та сучасних програмних засобів. Мета дослідження – розроблення системи підтримки прийняття рішень на основі онтологій у виробництві ентомофагів. Методи дослідження – системний та синергетичний підходи, онтологічний інжиніринг, машинне навчання, загальнодоступні програмні середовища Visual Understanding Environment та FreeMind, система комп’ютерної математики Scilab. Проведено аналіз останніх досліджень та публікацій стосовно створення систем підтримки прийняття рішень на основі онтологій. Розроблено систему підтримки прийняття рішень на основі онтологій у виробництві ентомофагів, структуру якої представлено у вигляді асоціативної карти із застосуванням програмного середовища FreeMind. Компонентами системи є програмне середовище Visual Understanding Environment; інтерфейс користувача; онтологічна база знань, яка містить класи, поняття та вбудовані онтології. Функціями системи є: підтримка прийняття рішень стосовно якості ентомологічної продукції та рівня технологічної керованості процесів виробництва в умовах невизначеності; автоматизований аналіз, структуризація та діджиталізація знань. Результати досліджень дозволяють підвищити рівень автоматизації процесів керування виробництвом ентомофагів і компетентності особи, що приймає рішення, та можуть бути використані при створенні систем штучного інтелекту у виробництві біологічних засобів захисту рослин.Отримано 2025-11-25Доопрацьовано 2026-01-12Прийнято 2026-02-11
Keywords: система; підтримка прийняття рішень; виробництво ентомофагів; онтологічна база знань