Вплив відхилення напруги на приводні характеристики робочих машин з двигунами постійного струму незалежного та паралельного збудження і лінійному моменті статичних опорів - Синявський, О. Ю.; Савченко, В. В.; Чміль, А. І.; Пруднікова, Н. Д. (Енергетика і автоматика, 2026)
Дослідження із впливу відхилення та несиметрії напруги на технологічні і енергетичні характеристики робочих машин і механізмів з асинхронним електроприводом показали, що при їх відхиленні зменшується продуктивність та зростають питомі енергетичні витрати. Проте відсутні дослідження з впливу відхилення напруги на електроприводи постійного струму. Мета дослідження – встановлення впливу відхилення наруги в електроприводах з двигунами постійного струму незалежного та паралельного збудження на технологічні та енергетичні характеристики робочих машин з моментом статичних опорів, який лінійно залежить від кутової швидкості.При відхиленні напруги змінюється кутова швидкість двигунів постійного струму незалежного та паралельного збудження, що викликає зміну продуктивності робочої машини. У двигунів постійного струму незалежного і паралельного збудження при насиченій магнітній системі залежність продуктивності робочої машини від зміни напруги є лінійноюПри відхиленні напруги змінюються постійні і змінні втрати потужності в електродвигуні постійного струму.Запропоновано проводити енергетичну оцінку електропривода постійного струму за питомою витратою електроенергії.Проведено дослідження впливу відхилення напруги на енергетичні характеристики робочих машин з моментом статичних опорів, лінійно залежним від кутової швидкості, які приводяться в дію від двигунів постійного струму незалежного та паралельного збудження. Встановлено, що при зниженні напруги знижуються питомі витрати електроенергії.Отримано 2025-12-12Доопрацьовано 2026-01-27Прийнято 2026-02-11
Keywords: двигун постійного струму незалежного та паралельного збудження; відхилення напруги; питома витрата електроенергії