Особливості ідентифікації процесів термообробки зерна - Калініченко, Р. А. (Енергетика і автоматика, 2026)
Розглянуто процеси тепло- та масопереносу під час конвективного сушіння зернового матеріалу. Метою роботи є розроблення та ідентифікація математичної моделі кінетики нагрівання і сушіння зерна з урахуванням змінних теплофізичних властивостей матеріалу. Як базову модель використано систему диференціальних рівнянь О.В. Ликова, для тонкого шару зерна з урахуванням нестаціонарності процесу та залежності коефіцієнту вологопровідності від температури і вологовмісту зернівки.Запропоновано спрощену аналітичну залежність для коефіцієнта сушіння, що дозволяє зменшити обчислювальну складність для аналітичного розв’язку моделі без втрати точності. Проведено ідентифікацію параметрів моделі на основі експериментальних даних із застосуванням методу зворотних задач на основі аналітичного розв’язку запропонованої математичної моделі. Отримано емпіричні залежності коефіцієнтів моделі від початкової вологості зерна та основних режимних параметрів процесу сушіння.Результати чисельного моделювання на моделі з ідентифікованими змінними  коефіцієнтами добре узгоджуються з експериментальними даними, що підтверджується високим значенням коефіцієнта  множинної кореляції      (R=0,96–0,99). Запропонована математична модель із змінними ідентифікованими коефіцієнтами  може бути використана для прогнозування кінетики сушіння зерна при визначенні раціональних  режимів роботи зерносушарок та розроблення інтелектуальних систем керування з метою підвищення енергоефективності процесу при збереження якості зернового матеріалу.Отримано 2025-12-01Доопрацьовано 2026-02-01Прийнято 2026-02-11
Keywords: тепло- і масоперенос; сушіння; нагрівання; зерновий матеріал