Smart campus: впровадження енергетичних інновацій в освітньому середовищі - Окушко, О. В.; Радько, І. П.; Наливайко, В. А. (Енергетика і автоматика, 2026)
Розглянуто підходи до підвищення енергоефективності закладів вищої освіти в умовах цифровізації на прикладі впровадження концепції Smart Campus у Національному університеті біоресурсів і природокористування України. Основну увагу приділено застосуванню автоматизованих систем енергомоніторингу, що забезпечують безперервний контроль споживання електричної та теплової енергії у режимі реального часу.Проаналізовано можливості використання зібраних даних для моделювання та прогнозування енергоспоживання з урахуванням технічних, кліматичних і поведінкових факторів. Показано, що інтеграція цифрових інструментів дозволяє виявляти неефективні режими роботи інженерних систем, оптимізувати навантаження та знижувати витрати енергоресурсів.Наведено результати досліджень динаміки споживання енергії в навчальних корпусах і гуртожитках, які демонструють адаптивність системи до змін умов експлуатації та режимів перебування користувачів. Обґрунтовано ефективність застосування аналітичних і прогнозних моделей для підвищення якості управління енергоресурсами та зменшення енергетичних і фінансових ризиків.Встановлено, що впровадження систем енергомоніторингу сприяє зниженню енергоспоживання, підвищенню енергоефективності будівель і формуванню культури раціонального використання ресурсів. Підкреслено також освітню та наукову цінність системи як інструменту підготовки фахівців у сфері енергоменеджменту та цифрових енергетичних технологій.Отримано 2025-11-17Доопрацьовано 2025-01-09Прийнято 2026-02-11
Keywords: енергоефективність; енергомоніторинг; моделювання енергоспоживання, енергоресурси; цифрове управління; заклад вищої освіти; енергоменеджмент; система обліку