Синтез адаптивної системи керування зовнішнім освітленням муніципальних систем на основі багатокритеріальної оптимізації - Плєшков, П. Г.; Зінзура, В. В.; Петрова, К. Г.; Солдатенко, В. П.; Павленко, В. М. (Енергетика і автоматика, 2026)
Робота присвячена актуальній проблемі підвищення рівня енергоефективності муніципальних систем зовнішнього освітлення, які часто функціонують із надлишковим запасом потужності.Метою дослідження є підвищення енергетичної ефективності та якості функціонування систем вуличного освітлення шляхом удосконалення системи керування, яка враховує рівень природного освітлення, показники рівномірності світлового потоку та ресурс роботи обладнання.. Розроблено математичну модель просторового розподілу світлового поля та сформульовано задачу автоматичного керування рівнем освітленості як задачу багатокритеріальної оптимізації. Для знаходження компромісного рішення між мінімізації енергоспоживання, максимізації рівномірності освітлення та ресурсу обладнання використано метод наближення до утопічної точки в просторі критеріїв із використанням чебишевської метрики. Чисельне моделювання для типової ділянки автомагістралі підтвердило ефективність запропонованого підходу. Встановлено, що адаптивна система забезпечує зниження споживання електроенергії на 27,9% (з 600 Вт до 432,6 Вт) порівняно з традиційними таймерними системами. Економія досягається за рахунок компенсації природного фону та усунення технологічного запасу освітленості – зниження мінімального рівня з 20,02 лк до нормованих 15,00 лк. При цьому забезпечується підвищення поздовжньої рівномірності з 0,778 до 0,790 та збільшення прогнозованого ресурсу світильників майже удвічі (до 100 тис. годин) за рахунок зниження теплового навантаження.Впровадження методу дозволяє створювати системи класу Smart City, що адаптуються до реальних умов видимості, гарантуючи безпеку руху за мінімальних експлуатаційних витрат.Отримано 2025-11-07Доопрацьовано 2026-01-05Прийнято 2026-02-11
Keywords: система вуличного освітлення; багатокритеріальна оптимізація; адаптивне керування; муніципальні системи; світлодіодні світильники