Використання біомаси як чинник підвищення енергоекологічної ефективності котелень та забезпечення енергетичної стійкості в умовах військового стану - Правовєров, А. О.; Романова, К. О. (Енергетика і автоматика, 2026)
Порушення функціонування енергетичної інфраструктури в Україні в умовах воєнного стану загострює проблему забезпечення надійного теплопостачання. Залежність котелень від природного газу знижує їхню стійкість до кризових впливів, що зумовлює необхідність переходу до альтернативних і локально доступних джерел енергії, зокрема біомаси.Метою статті є оцінка потенціалу використання біомаси для підвищення енергоекологічної ефективності котелень і забезпечення їхньої енергетичної стійкості. Для досягнення поставленої мети увагу зосереджено на виявленні ключових характеристик біопалив, оцінюванні їх впливу на ефективність роботи котелень, а також обґрунтуванні доцільності впровадження біоенергетичних рішень з урахуванням міжнародного досвіду.У роботі використано порівняльний аналіз характеристик природного газу та різних видів біомаси, системний підхід до розгляду котельні як інтегрованої енерготехнологічної системи, розрахункові методи оцінювання теплотехнічних і економічних показників, а також елементи експериментального аналізу складу паливних матеріалів і узагальнення зарубіжного досвіду.Встановлено, що використання біомаси сприяє підвищенню енергетичної автономності котелень і зниженню собівартості теплової енергії порівняно з природним газом. Виявлено, що ефективність функціонування біопаливних котелень визначається узгодженістю їхніх технологічних елементів і врахуванням властивостей палива. Обґрунтовано доцільність використання деревних пелет і торрефікованої біомаси для котелень середньої потужності, тоді як агробіомаса потребує врахування корозійних і шлакоутворювальних ризиків. Показано можливість адаптації європейських моделей біоенергетики до вітчизняних умов.Використання біомаси є ефективним напрямом підвищення енергоекологічної ефективності та стійкості систем теплопостачання в умовах воєнного стану. Перехід на біопаливо забезпечує диверсифікацію джерел енергії, зниження залежності від імпортованих ресурсів і розвиток локальних паливних ринків. Реалізація цього підходу потребує комплексного врахування технічних, економічних і ресурсних чинників.Отримано 2025-11-21Доопрацьовано 2026-01-21Прийнято 2026-02-11
Keywords: біомаса; котельні; енергетична стійкість; військовий стан; відновлювальна енергетика; біопаливо; енергетична незалежність; системні відключення; теплопостачання