Аналіз життєвого циклу (LCA) та приєднаного вуглецю в системах енергопостачання й теплопостачання - Бабіч, Т. М.; Буяк, Н. А.; Суходуб, І. О.; Дешко, В. І. (Енергетика і автоматика, 2026)
Аналіз життєвого циклу (Life Cycle Assessment, LCA) є одним із ключових інструментів оцінювання екологічної ефективності енергетичних і теплотехнічних систем у контексті глобальної декарбонізації. В умовах переходу до високоефективних та відновлюваних джерел енергії зростає значення оцінки не лише експлуатаційних викидів, але й приєднаного вуглецю, пов’язаного з виробництвом, транспортуванням, монтажем, технічним обслуговуванням і утилізацією матеріалів та обладнання.Метою статті є узагальнення сучасних наукових і методологічних підходів до застосування LCA для систем теплопостачання, енергозабезпечення та інженерних систем будівель, а також аналіз ролі приєднаного вуглецю у формуванні сумарного екологічного впливу протягом життєвого циклу. Окрему увагу приділено методичним особливостям визначення меж системи, функціональної одиниці та інтерпретації результатів LCA.Методи дослідження ґрунтуються на систематичному аналізі міжнародних стандартів, наукових публікацій і галузевих звітів, присвячених LCA, whole-life carbon та оцінюванню екологічних показників енергетичних систем. Проаналізовано підходи до оцінки систем централізованого теплопостачання, опалення, вентиляції та кондиціонування, а також технологій з використанням відновлюваних джерел енергії. Поряд із потенціалом глобального потепління (GWP) розглянуто такі показники, як первинне енергоспоживання, використання природних ресурсів, утворення відходів, потенціал кислотоутворення та евтрофікації.Результати узагальнення свідчать, що зі зменшенням операційних викидів частка приєднаного вуглецю у сумарному екологічному впливі зростає і може становити суттєву частину повного життєвого сліду енергетичних систем. Отримані висновки можуть бути використані як методична основа для вдосконалення підходів до проєктування, модернізації та стратегічного планування декарбонізації енергетичної інфраструктури.Отримано: 03.01.2026.  Доопрацьовано: 15.03.2026. Прийнято: 17.04.2026.
Keywords: аналіз життєвого циклу (LCA); приєднаний вуглець; декарбонізація; системи теплопостачання; енергетичні системи; інженерні системи будівель; екологічний вплив; whole-life carbon; енергоефективність; відновлювані джерела енергії