Використання рекомендації automationml ar apc для інтеграції інженерних інструментів у життєвому циклі систем керування - Пупена, О. (Енергетика і автоматика, 2026)
Для великих систем керування, у яких протягом життєвого циклу відбуваються часті ітераційні процеси, виникає потреба автоматизації створення програмного забезпечення для PLC та SCADA/HMI систем, а також постійного забезпечення узгодженості даних між усіма інженерними інструментами. Автоматизація створення програмного забезпечення можлива за наявності відповідних фреймворків, одним із яких є PACFramework. Однак засоби автоматизації потребують узгодженості із системами автоматизованого проєктування, що передбачає автоматизований імпорт і експорт даних. Тому для забезпечення сумісності між інженерними інструментами дедалі частіше використовуються нейтральні моделі подання даних. Одним зі стандартів, призначених для обміну інженерними даними в промисловій автоматизації, є AutomationML. Зокрема, рекомендація AutomationML Application Recommendation Automation Project Configuration (AR APC) означує модель представлення апаратної конфігурації систем автоматизації. У роботі досліджено можливість використання рекомендації AR APC як формату представлення апаратної конфігурації та майстерданих у життєвому циклі промислових систем керування. Дослідження проводиться в контексті архітектури життєвого циклу PFw2, у якій майстердані розглядаються як центральний елемент інтеграції інженерних інструментів. Структуру моделі AR APC проаналізовано з точки зору її можливостей представляти пристрої, модулі, канали та технологічні змінні. На основі цього аналізу досліджено відповідність між елементами AR APC і нижніми рівнями моделі керування PFw2. Отримані результати показують, що модель AR APC повністю покриває підрівень Channels і частково підрівень Process Variables у ієрархії моделі керування. Тому ця модель може бути використана як основа для представлення майстерданих нижнього рівня та інтеграції інженерних інструментів, що застосовуються протягом життєвого циклу промислових систем керування. Отримані результати демонструють потенціал використання AutomationML AR APC для забезпечення узгодженого обміну інженерними даними між різними інженерними середовищами.Отримано: 27.12.2025. Доопрацьовано: 19.02.2026. Прийнято: 17.04.2026.
Keywords: Automation ML; AR APC; обмін інженерними даними; промислові системи керування; майстердані; інтеграція інженерних інструментів; інженерія життєвого циклу