Дослідження енерговитрат тваринницких комплексів методами системного біоенергетичного аналізу - Чміль, А. І.; Синявський, О. Ю.; Савченко, В. В. (Енергетика і автоматика, 2026)
Вирішення продовольчої проблеми в Україні неможливе без подальшого збільшення виробництва тваринницької продукції, а, отже, будівництва нових, реконструкції і підвищення ефективності експлуатації існуючих тваринницьких комплексів із промисловою технологією і високим рівнем електрифікації та автоматизації виробничих процесів.Розглядаючи сільське господарство як систему, де проходить перетворення і накопичення сонячної та інших видів енергії в їжу за допомогою рослин і тварин, проблему енергетичної досконалості сільськогосподарського виробництва необхідно вирішувати на основі комплексного аналізу витрати енергії не тільки всередині кожної сфери, а й усього енергетичного потоку АПК.Постійне зростання споживання енергетичних  ресурсів при  одночасному зниженні забезпеченості ними, невиправдано великих  і  нераціональних  витратах  електроенергії, палива і кормів, характерних для багатьох галузей сільського господарства і, перш за все, тваринництва, суттєве підвищення вартості енергоресурсів та інші причини обумовили важливість і актуальність енергозберігаючої політики. Підвищення  рівня  раціонального використання енергетичних ресурсів  у сільськогосподарському виробництві має велике значення і характеризується значними масштабами економії матеріальних і енергетичних ресурсів. Так, економія лише 1% енергетичних ресурсів у сільському господарстві України еквівалентна збереженню 8700 ГДж у рік. Тому завдання оптимального управління енергоспоживанням у сільському господарстві повинно розглядатись як альтернатива розвитку генеруючих потужностей.Системний біоенергетичний аналіз значно перевищує можливості техніко-економічного аналізу по виявленню резервів економії викопних енергоресурсів. Якщо в процесі проведення техніко-економічного аналізу здійснюється констатація недоліків і обумовлених ними причин, то результатом системного аналізу є пошук конкретних шляхів усунення цього роду недоліків, підвищення ефективності функціонування досліджуваного об’єкта.Отримано: 02.02.2026.  Доопрацьовано: 26.03.2026. Прийнято: 17.04.2026.
Keywords: тваринницький комплекс; системний аналіз; біоенергетична ефективність