Дослідження технології мікрофакельного низькоемісійного спалювання природного газу з адаптацією для китайських типів енергетичних котлів - Романова, К. О.; Цзунянь, У. (Енергетика і автоматика, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю зниження викидів оксидів азоту під час спалювання природного газу в теплоенергетичних установках та підвищення енергоекологічної ефективності газоспалювального обладнання. Особливого значення набуває впровадження низькоемісійних технологій горіння, здатних забезпечити стабільне спалювання палива за мінімального утворення забруднювальних речовин. Метою роботи є дослідження процесів мікрофакельного низькоемісійного спалювання газу та оцінка ефективності високошвидкісного струминного пальника щодо зниження утворення оксидів азоту NOx, вирівнювання температурного поля та покращення екологічних характеристик процесу горіння. Для досягнення поставленої мети проведено чисельне CFD-моделювання процесів горіння у програмному середовищі ANSYS Fluent із використанням RANS-підходу та стандартної k–ε моделі турбулентності. Досліджено вплив геометричних параметрів пальника та коефіцієнта надлишку повітря на температурний режим і процеси утворення NOx. Виконано експериментальні дослідження мікрофакельного пальника потужністю 200 кВт із використанням газоаналізатора GASMET DX4000. Встановлено, що запропонована конструкція пальника забезпечує формування множини мікрофакелів, інтенсифікацію змішування паливоповітряної суміші та більш рівномірний розподіл температури у камері згоряння. Визначено, що найбільш ефективний режим роботи досягається при діаметрі повітряного каналу 16 мм та коефіцієнті надлишку повітря α ≈ 1,4. Отримані результати показали, що концентрація NOx у продуктах згоряння не перевищує 50 мг/м³, що відповідає сучасним вимогам до низькоемісійних технологій спалювання. Практичне значення роботи полягає у можливості використання запропонованих мікрофакельних пальників для модернізації існуючих теплотехнічних установок і підвищення екологічної безпеки процесів спалювання природного газу.Отримано: 03.01.2026.  Доопрацьовано: 09.03.2026. Прийнято: 17.04.2026.
Keywords: низькоемісійний пальник; природний газ; оксиди азоту; коефіцієнт надлишку повітря