Підвищення ефективності вертикально-осьових вітроустановок з використанням концентратора вітрового потоку - Колісник, О. В.; Горобець, В. Г. (Енергетика і автоматика, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення енергетичної ефективності та покращення пускових характеристик автономних систем генерації, зокрема вертикально-осьових вітроенергетичних установок, в умовах низькопотенційних вітрових потоків (3–5 м/с), характерних для більшості регіонів України. Мета і завдання дослідження полягають у розробці та дослідженні стаціонарного аеродинамічного концентратора вітрового потоку конфузорного типу для зниження порогу самозапуску та збільшення вихідної потужності вітрогенератора. Методи дослідження базуються на експериментальному моделюванні роботи модифікованої електромеханічної системи (ротора Савоніуса з генератором PMG-20) в умовах аеродинамічної труби дозвукових швидкостей при активному електричному навантаженні 230 Ом. Результати досліджень показали, що використання направляючих лопаток дозволяє реалізувати ефект Вентурі, забезпечуючи локальне прискорення повітря на робочих лопатях та екранування лопатей, що рухаються проти вітру. Експериментально підтверджено зниження порогу швидкості самозапуску установки на 30 % (з 2,7 м/с до 1,9 м/с). Встановлено, що при швидкості вітру 4,0 м/с вихідна електрична потужність зростає у 3,6 раза порівняно з базовою конфігурацією ротора. Висновки: застосування розробленої конструкції аеродинамічного концентратора є ефективним науково-технічним рішенням для розширення робочого діапазону та підвищення стабільності генерації вертикально-осьових вітроустановок малої потужності.Отримано: 28.01.2026.  Доопрацьовано: 21.03.2026. Прийнято: 17.04.2026.
Keywords: вітроенергетична установка; вертикальна вісь; аеродинамічний концентратор; самозапуск; енергоефективність; активне навантаження