Потенційно можливий збиток як критерій вибору систем діагностики та захисту електрообладнання - Кривоносов, В. В.; Кривоносов, В. Є.; Прокопенко, С. А. (Енергетика і автоматика, 2026)
Рішення у сфері забезпечення безпеки та мінімізації збитків, що реалізуються в реально функціонуючих і новостворених системах захисту енергетичного обладнання (ЕО), вимагають удосконалення існуючих методик розрахунку збитків та обґрунтування нових показників ефективності, аналізу вартості й оцінки наслідків впливу низької якості електроенергії. Коли виникає необхідність вибору засобів діагностики та захисту ЕО, ситуація не є цілком однозначною та визначеною. Можлива наявність багатьох варіантів вибору систем і засобів захисту ЕО, кожен з яких є цілком коректним. Обґрунтування нових критеріїв прийняття рішень під час вибору систем захисту, діагностування та прогнозування розвитку аварійних ситуацій є одним із головних напрямів виявлення передаварійних станів і побудови систем релейного захисту електрообладнання. У статті розглянуто питання вибору видів складових системи релейного захисту, що базується на обґрунтованому критерії потенційно можливого збитку. Запропоновано багаторівневу систему діагностики та захисту електрообладнання. Розроблена система дає змогу будувати системи релейного захисту та здійснювати діагностування виду пошкодження залежно від імовірного аварійного стану електрообладнання та можливих збитків.Отримано: 14.01.2026.  Доопрацьовано: 16.03.2026. Прийнято: 17.04.2026.
Keywords: система релейного захисту; електрообладнання; якість електроенергії; збитки; вибір релейного захисту