ОСОБЛИВОСТІ ТЕПЛОВОГО ОБРОБЛЕННЯ ДЕРЕВИНИ РІЗНИХ ПОРІД
Анотація
FEATURES OF HEAT TREATMENT DIFFERENT SPECIES WOOD
O. Pinchevska, V. Nesvidomin, A. Spirochkin, O. Gorbachova
Abstract. The article presents the main results of sawn timber low-temperature drying kinetics experimental studies to determine the thermodynamic parameters of the most common commercial species of wood: oak, pine, alder. The results allow to calculate the thermodynamic factors in the equation of the sawn timber current moisture content at each stage of the low-temperature drying at any temperature in the modern chambers. Taking into account the thermodynamic characteristics of the process in modern chambers it is proposed a method for calculating the duration of the low-temperature drying based on the solution of the equation according to time. The method and the results of experimental research to determine some physical, mechanical and technological properties hornbeam wood thermomodified by different modes are given. Established that the high temperatures according to regime parameters changed colour wood hornbeam from light brown to black. Determined that after the heat treatment the hornbeam wood can not be used as resonant material. Heat treatment has ambiguous influence on the mechanical and technological properties of hornbeam wood.
Keywords: heat treatment, saw timber, oak, pine, alder, hornbeam, effective use, low-temperature drying, quality, thermal modification, physical and mechanical properties.
Посилання
Pinchevska O. Quality assessment of lumber after low temperature drying from the view of stochastic process characteristics / O. Pinchevska, A. Spirochkin, J. Sedliacik, R. Oliynyk // Wood research. – 2016. – Vol. 61 (6). – Р. 871–884.
Пінчевська О. О. Фізика низькотемпературного сушіння пилопродукції / О. О. Пінчевська, Р. В. Олійник, А. К. Спірочкін // Науковий вісник Національного лісотехнічного університету України. – 2014. – Вип. 24.3. – С. 114–118.
Hill C. A. S. Wood modification – chemical, thermal and other processes. – John Wiley & Sons Ltd, Chichester UK, 2006. – Р. 239.
Основные технологии термомодификации [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.estw.ru/tecnology.html.
Пинчевская Е. А. Влияние режимов термического модифицирования на физико-механические свойства граба / Е. А. Пинчевская, В. М. Головач, А. Ю. Горбачева // Annals Warsaw University of Life Sciences. SGGW Forestry and Wood Tecnology. – 2014. – № 88. – С. 193–197.
Пінчевська О. О. Низькотемпературне сушіння пилопродукцїі [монографія] / О. О. Пінчевська, А. К. Спірочкін, Р. В. Олійник. – К. : Центр учбової літератури, 2016. – 124 с.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).